Gdy w magazynie nie ma świeżych warzyw, możesz przygotować pyszną sałatkę z buraków z orzechami i majonezem. Buraki należy wcześniej ugotować lub upiec w piekarniku. Możesz podać taką sałatkę z makaronem, owsianką lub puree ziemniaczanym.
Składniki
- Burak (gotowane) – 500 g
- orzechy włoskie - pół szklanki
- czosnek - 2 ząbki
- majonez - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka (do zgłoszenia) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki i zetrzyj na grubej tarce.
Suszone orzechy włoskie przez kilka minut na patelni i mielone w blenderze.
W dużej salaterce połącz buraki, orzechy włoskie i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz, majonez i wymieszaj.
Ułóż sałatkę na talerzu i udekoruj świeżą natką pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy