Chcesz spróbować niesamowicie pysznego dania? Ugotuj zupę mleczną z pieczarkami i roztopionym serem. Gwarantuję, że będziesz zachwycony niesamowitym połączeniem smaków, jasnego aromatu i łatwości przygotowania.
Składniki
- mleko - 1 L
- ser topiony - 2 kawałki
- pieczarki - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- masło - 50 g
- gałka muszkatołowa (mielony) – 0,25 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pieczarki opłucz i pokrój na małe kawałki.
Obierz cebulę i posiekaj.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć wyparuje.
Wlej wodę i mleko do rondla. Doprowadzić do wrzenia.
Odłóż trochę grzybów do dekoracji, resztę wlej do rondla i gotuj przez 10 minut.
Zmiel masę blenderem zanurzeniowym, dodaj ser topiony i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Sól, posyp zmieloną gałką muszkatołową i pozostaw na 10 minut pod przykryciem.
Podczas serwowania udekoruj zupę pieczonymi pieczarkami.