
Wiele osób uważa, że lagman to złożone danie, ponieważ ma tak wiele składników i całą gamę smaków! W rzeczywistości wszystko jest bardzo proste. Warzywa są smażone, zalewane wodą, a makaron gotuje się osobno. Wszystko należy mieszać już na talerzu.
Składniki
- wołowina - 500 g
- makaron - 300 g
- ziemniaki (średni) – 3 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- pomidory - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1,5 L
- szczypiorek - 3 stem
- koperek - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę i pokrój na małe kawałki.

Zetrzyj marchewki. Pokrój pomidory, zieloną cebulę, koperek, obrane ziemniaki i cebulę.

W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj wołowinę i smaż na złoty kolor przez 8-10 minut.

Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.

Dodaj pomidory, paprykę, liście laurowe i smaż przez kolejne 10 minut.

Dodaj kostki ziemniaków i zmieloną czerwoną paprykę.

Po 10 minutach wlej gorącą wodę, przykryj i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.

Sól, wyciśnij czosnek przez prasę i zdejmij z ognia.

Ugotuj makaron do miękkości w osobnym rondlu i wrzuć do durszlaka.

Ułóż makaron na talerzach, dodaj bulion z warzywami i mięsem. Posyp szczypiorkiem i koperkiem na wierzchu.
