Jeśli ugotujesz cukinię według tego przepisu, okażą się jak grzyby. Krótkie gotowanie w kwaśnej marynacie sprawia, że warzywa są chrupiące i bardzo smaczne. Oprócz czosnku możesz dodać trochę ostrej papryki, korzenia imbiru lub chrzanu.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- marchew - 200 g
- cebula - 200 g
- czosnek - półgłówki
- ocet jabłkowy - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- nasiona gorczycy - 0,5 łyżeczka
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- kolendra (w ziarnach) – 0,5 łyżeczka
- cukier - 40 g
- sól - 25 g
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię, marchewkę, obraną cebulę i czosnek.
Zagotuj wodę, dodaj przyprawy, olej, sól i cukier.
Gotuj przez 2 minuty, dodaj warzywa i gotuj przez 5 minut.
Warzywa wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do wysterylizowanych słoików.
Dodaj ocet do pozostałej marynaty, gotuj przez 1 minutę.
Wlać do słoików, zwinąć i pozostawić na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy