marynowane główki czosnku z burakami na zimę

20 min
10 porcji
Marynowany czosnek z głowami z burakami na zimę
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Spiżarnia gorliwej gospodyni zawsze ma wiele różnych przekąsek. Wśród nich koniecznie jest kilka puszek marynowanego czosnku z całymi głowami. Zwiń go z burakami i przyprawami. Aromatyczne warzywo okazuje się chrupiące, smaczne i piękne!

Składniki

  • czosnek - 1 kg
  • Burak - 500 g
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • ocet - 150 ml
  • cukier - 80 g
  • sól - 80 g
  • woda - 1,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz czosnek z górnej warstwy łuski, opłucz i umieść w garnku z wrzącą wodą.

Gotować przez 2 minuty, a następnie wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do miski z zimną wodą.

Buraki opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.

W przygotowanych słoikach złóż liść laurowy, czarny pieprz, kawałki buraków i całe główki czosnku.

Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut.

Odcedź do garnka i gotuj przez 3 minuty.

Wlej cukier i sól do słoików. Wlej ocet, wrzącą marynatę i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy