Spiżarnia gorliwej gospodyni zawsze ma wiele różnych przekąsek. Wśród nich koniecznie jest kilka puszek marynowanego czosnku z całymi głowami. Zwiń go z burakami i przyprawami. Aromatyczne warzywo okazuje się chrupiące, smaczne i piękne!
Składniki
- czosnek - 1 kg
 - Burak - 500 g
 - liść laurowy - 3 kawałki
 - czarny pieprz - 6 groszek
 - ocet - 150 ml
 - cukier - 80 g
 - sól - 80 g
 - woda - 1,5 l
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz czosnek z górnej warstwy łuski, opłucz i umieść w garnku z wrzącą wodą.
Gotować przez 2 minuty, a następnie wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do miski z zimną wodą.
Buraki opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki.
W przygotowanych słoikach złóż liść laurowy, czarny pieprz, kawałki buraków i całe główki czosnku.
Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut.
Odcedź do garnka i gotuj przez 3 minuty.
Wlej cukier i sól do słoików. Wlej ocet, wrzącą marynatę i zwiń.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy