dżem z pigwy

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z pigwy
om photo, stock.adobe.com
0

Podobnie jak jabłka, pigwa ze względu na swoją konsystencję i bogactwo pektyn, doskonale nadaje się do gotowania dżemu. Daje to zupełnie inny smak, więc jest to dobra odmiana. W razie potrzeby dodaj trochę waniliny lub cynamonu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść pigwę, pokrój na kawałki, wlej trochę wody i dodaj cukier.

Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj pigwę przez 60-90 minut.

Podczas gotowania dżemu pigwa całkowicie się zagotuje. Ale jeśli chcesz, możesz zabić wszystko blenderem.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy