galaretka morelowa bez pestek

15 min
10 porcji
Galaretka z moreli bez pestek
Wiktoria Popowa, stock.adobe.com
0

Sezon moreli jest bardzo krótki, więc wraz z pojawieniem się pierwszych owoców natychmiast zajmij się ich konserwowaniem. Oprócz zwykłych przepisów spróbuj zrobić galaretkę z pestek moreli. Za pomocą pektyny można osiągnąć pożądaną gęstość.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż morele na połówki i obierz.

Zmiel owoce w blenderze.

Dodaj 900 g cukru, wymieszaj i pozostaw na 2 godziny.

Gotuj galaretkę przez 5 minut na małym ogniu.

Dodaj sok z cytryny i pektynę zmieszaną z pozostałym cukrem.

Gotuj przez 5 minut, włóż do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy