Mówiąc o uniwersalnych preparatach warzywnych, radzę zwrócić uwagę na ten przepis. Tak pyszny i aromatyczny ajwar z bakłażanem zachwyci zimą, gdy brakuje warzyw i witamin. I jest tak prosty w przygotowaniu, że każdy sobie z tym poradzi.
Składniki
- papryka - 800 g
- bakłażany - 2 kawałki
- Chili - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 25 ml
- ocet - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
- czosnek - 1 ząbek
- pietruszka - 5 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz bakłażany z papryką w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Wyślij warzywa na 10 minut do torby, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.
Zmiel chili, czosnek, pietruszkę i cebulę w blenderze, wymieszaj wszystko razem i wlej olej.
Dodaj cukier i sól, gotuj ajvar przez 20 minut na małym ogniu, wlej ocet i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy