Uwierz mi, każdy może gotować marynowane boczniaki z octem. Na pierwszy rzut oka to danie wydaje się skomplikowane. Kup dobre grzyby, przygotuj wszystkie niezbędne produkty i ściśle przestrzegaj przepisu. Możesz pobrać próbkę po 1,5 miesiąca.
Składniki
- boczniaki - 2 kg
- pomidory - 3 kawałki
- czosnek - 50 g
- ocet - 80 ml
- nasiona gorczycy - 1 art.
- czarny pieprz - 10 groszek
- ziele angielskie - 5 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- cukier - 50 g
- sól - 40 g
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Boczniaki pokrój, włóż do rondla z wodą i gotuj przez 10 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i lekko ostudź.
W przygotowanych słoikach umieść przyprawy, czosnek, boczniaki i drobno posiekane pomidory.
Zagotuj wodę z cukrem, solą i wlej do słoików.
Sterylizuj przez 10 minut, dodaj ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy