Jednym z głównych problemów grzybiarzy jest to, co zrobić, jeśli połów był bardzo udany. W końcu grzyby są dobre, ale nie przechowywane w nieskończoność. Część można wysuszyć lub zamrozić. Ale radzę marynować resztę na zimę octem. Mówię na przykładzie russula!
Składniki
- Russula - 2 kg
- woda - 1 L
- ocet - 50 ml
- sól - 40 g
- cukier - 20 g
- ziele angielskie - 4 groszek
- Goździk - 5 pąki
- liść laurowy - 4 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij russula zimną wodą i pozostaw na 5-6 godzin.
Opłucz, posortuj, zalej czystą wodą i zagotuj. Gotuj przez 10 minut i opłucz grzyby.
Wymieszaj litr wody, sól, cukier i przyprawy, a także zagotuj.
Wlej ocet i gotuj przez 2 minuty.
Włóż russula do marynaty i gotuj przez kolejne 15 minut.
Zwiń je w sterylne słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy