kapuśniak z kapustą, pomidorami i papryką na zimę w słoikach
Kapuśniak w słoiku to podstawa do szybkiego przygotowania obfitego, aromatycznego i bogatego pierwszego dania. Dla gospodyń domowych, które cenią swój czas, to tylko dar niebios! Dodaj zawartość słoika do wrzącego bulionu z ziemniakami i gotuj przez 15 minut. Pyszny pełny lunch jest gotowy!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj warzywa: posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski, cebulę w półpierścienie, pomidory w małe kostki.
Wlej olej roślinny na dużą patelnię (lub patelnię) i ułóż przygotowane warzywa warstwami w następującej kolejności: cebula, kapusta, marchew, papryka, pomidory. Bez mieszania dodaj sól, cukier, mielony pieprz, koncentrat pomidorowy i ciepłą przegotowaną wodę.
Umieść patelnię z warzywami na ogniu i gotuj na średnim ogniu pod pokrywką przez 20 minut.
Następnie wymieszaj warzywa, zmniejsz ogień i kontynuuj duszenie przez kolejne 30 minut.
2 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet i dobrze wymieszaj.
Zapakuj gorący przedmiot do wstępnie wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzoną kapuśniak w słoiku w chłodnym, ciemnym miejscu.