Taki kawior warzywny ma wiele zastosowań-można go jeść łyżką, rozprowadzać na kanapkach, dodawać do sosów lub do duszonych warzyw. Kilka słoików tego przedmiotu na pewno nie zaszkodzi zimą, kiedy zdobycie świeżych warzyw jest nadal zadaniem!
Składniki
- cukinia - 900 g
- papryka - 1 kg
- bakłażany - 700 g
- cebula - 400 g
- marchew - 300 g
- pomidory - 300 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- olej słonecznikowy - 50 ml
- sól - 2 art.
- pasta pomidorowa - 3 art.
- ocet (9%) – 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany wzdłuż na pół i ułóż je na blasze do pieczenia. Połóż połówki pieprzu obok siebie, skrop wszystko olejem i piecz przez około 30 minut w 190 stopniach w piekarniku.
Obierz cebulę, marchewkę i cukinię. Z cukinii radzę również usunąć nasiona, aby uzyskać jednolitą teksturę kawioru.
Przełóż cebulę, marchewkę i cukinię przez maszynkę do mięsa, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu z olejem słonecznikowym przez około godzinę na średnim ogniu. Lepiej zrobić to pod pokrywką. I nie zapomnij od czasu do czasu mieszać.
Zdejmij skórkę z pieczonego bakłażana i papryki. Zalej pomidory wrzącą wodą i obierz. Przełóż wszystko razem przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj obie masy warzywne, dodaj liść laurowy i gotuj przez kolejne 20 minut.
Dodaj posiekany czosnek, sól i koncentrat pomidorowy, gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, wymieszaj kawior warzywny, zdejmij z ognia i zwiń w słoiki.