Chcesz uzupełnić swoją zimową dietę o coś oryginalnego? Spróbuj zrobić marynowaną rzepę! Soczysty, chrupiący i pachnący – na pewno nie pozostawi obojętnym. Idealnie komponuje się z dowolnymi dodatkami i daniami mięsnymi i nie wymaga dużo czasu.
Składniki
- rzepa - 500 g
- czosnek - 4 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- nasiona gorczycy - 1 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- kurkuma - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy (Koreański) – 1 łyżeczka
- woda - 500 ml
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
- ocet - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój rzepę w kostkę, posiekaj czosnek i chili i włóż wszystko do sterylnego słoika z przyprawami.
Zalej wrzącą wodą, pozostaw na 15 minut pod przykryciem i spuść tę wodę na patelnię.
Dodaj do niego cukier, sól i ocet. Ponownie zagotuj i wlej z powrotem.
Rzuć rzepę na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy