pierwsze dania 18.02.2022

barszcz z wieprzowiną i suszonymi śliwkami

1 godz. 45 min.
8 porcji
Barszcz z wieprzowiną i suszonymi śliwkami
pronina_marina, stock.adobe.com
0

Chcesz zaskoczyć swoje gospodarstwo domowe nowym smakiem barszczu? Ugotuj go ze śliwkami! Wędzone suszone owoce nadają potrawie jasne nuty smaku i aromatu. Należy go dodawać w małych ilościach, ponieważ nadmiar suszonych śliwek może dać gorycz.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój mięso, opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 1 godzinę. Usuń piankę, która tworzy się podczas gotowania.

Opłucz suszone śliwki i gotuj w osobnym rondlu z cukrem przez 15 minut. Odcedź i ostudź.

Ziemniaki, buraki i cebulę obrać, pokroić. Zetrzyj marchewki, posiekaj kapustę w małe paski.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj buraki i gotuj przez 7 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj warzywa.

Wymieszaj koncentrat pomidorowy i 200 ml bulionu, wlej na patelnię. Dusić przez 15 minut.

W rondelku z mięsem dodaj smażenie i ziemniaki. Gotuj przez 10 minut.

Dodaj suszone śliwki, kapustę i kontynuuj gotowanie barszczu przez kolejne 7 minut.

Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy