Chcesz zaskoczyć swoje gospodarstwo domowe nowym smakiem barszczu? Ugotuj go ze śliwkami! Wędzone suszone owoce nadają potrawie jasne nuty smaku i aromatu. Należy go dodawać w małych ilościach, ponieważ nadmiar suszonych śliwek może dać gorycz.
Składniki
- wieprzowina (na kości) – 600 g
- ziemniaki - 350 g
- Burak - 300 g
- suszone śliwki (bez pestek) – 100 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 40 g
- Olej roślinny - 3 art.
- czarny pieprz - 3 groszek
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój mięso, opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 1 godzinę. Usuń piankę, która tworzy się podczas gotowania.
Opłucz suszone śliwki i gotuj w osobnym rondlu z cukrem przez 15 minut. Odcedź i ostudź.
Ziemniaki, buraki i cebulę obrać, pokroić. Zetrzyj marchewki, posiekaj kapustę w małe paski.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj buraki i gotuj przez 7 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj warzywa.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy i 200 ml bulionu, wlej na patelnię. Dusić przez 15 minut.
W rondelku z mięsem dodaj smażenie i ziemniaki. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj suszone śliwki, kapustę i kontynuuj gotowanie barszczu przez kolejne 7 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 20 minut.