tkemali z derenia na zimę

1 godz. 0 min.
2 porcje
Tkemali z derenia na zimę
MariyaPhoto, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz sosy jagodowo-owocowe, na pewno potrzebujesz tego przepisu tkemali z derenia. Kwaśna jagoda o jasnym smaku i aromacie stała się doskonałą bazą dla oryginalnej odmiany klasycznego gruzińskiego preparatu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij Dereń wodą i gotuj przez 15 minut.

Pozwól mu ostygnąć, odcedź bulion osobno i zmiel jagody przez sito.

Zmiel paprykę, czosnek i zioła w blenderze. Dodaj dereń i ponownie ubij. Dostosuj konsystencję za pomocą wywaru.

Dodaj cukier, sól i przyprawy i gotuj przez kolejne 10 minut po ugotowaniu.

Zwiń tkemali w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy