Jeśli lubisz sosy jagodowo-owocowe, na pewno potrzebujesz tego przepisu tkemali z derenia. Kwaśna jagoda o jasnym smaku i aromacie stała się doskonałą bazą dla oryginalnej odmiany klasycznego gruzińskiego preparatu.
Składniki
- Dereń - 450 g
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 6 ząbki
- pietruszka - 20 g
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- woda - 200 ml
- Olej roślinny - 1 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij Dereń wodą i gotuj przez 15 minut.
Pozwól mu ostygnąć, odcedź bulion osobno i zmiel jagody przez sito.
Zmiel paprykę, czosnek i zioła w blenderze. Dodaj dereń i ponownie ubij. Dostosuj konsystencję za pomocą wywaru.
Dodaj cukier, sól i przyprawy i gotuj przez kolejne 10 minut po ugotowaniu.
Zwiń tkemali w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy