Jeśli kochasz pastylkę tak jak ja, ale nigdy nie zastanawiałeś się, jak ją zrobić – ten przepis jest dla ciebie. Naprawdę nie ma nic prostszego. Jedynym zastrzeżeniem jest to, że suszenie pastylek wymaga czasu. Ale wysiłek jest minimalny. Dzielę się świetnym przepisem na czarną porzeczkę.
Składniki
- czarna porzeczka - 400 g
- cukier - 200 g
- woda - 20 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj wodę do porzeczek, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut i zmiel blenderem.
Przetrzyj jagodę przez sito, dodaj cukier i gotuj puree przez kolejne pół godziny na małym ogniu, mieszając.
Wlej pastylkę bardzo cienką warstwą na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia.
Suszyć w piecu w temperaturze 60-80 stopni przez około 5-7 godzin.
Pokrój pastylkę, zwiń i przechowuj w czystych, suchych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy