dżem jeżynowy

3 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem jeżynowy
KA, stock.adobe.com
0

Niesamowicie pięknego i bogatego koloru dżemu jeżynowego nie można pomylić z innymi jagodami. Chcę podzielić się z wami sprawdzonym przepisem, jak go przygotować, aby nie zatkać cukrem, ale wręcz przeciwnie – podkreślić delikatny smak jagód.

Składniki

  • Jeżyna - 1 kg
  • sok z cytryny - 1 art.
  • cukier - 700 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posyp jeżyny cukrem i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.

Usuń dżem z ognia, pozwól mu całkowicie ostygnąć i gotuj przez kolejne 10 minut.

Powtórz poprzedni krok, ale tym razem na koniec dodaj sok z cytryny i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy