Ten przepis pozwala marynować całą paprykę na zimę, zachowując jej zdrowe właściwości i naturalny smak. Zimą taką paprykę można wykorzystać jako półprodukt do przygotowania różnych potraw: sałatek, gulaszu, sosu, barszczu i zup.
Składniki
- papryka - 1 kg
- liść laurowy - do smaku
- czarny pieprz (groszek) – do smaku
- woda - 3 L
- Olej roślinny - 1 szklanka
- ocet (9%) – 1 szklanka
- cukier - 1 szkło
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz paprykę i nakłuj każdą widelcem w kilku miejscach.
Przygotuj marynatę maślaną. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Mieszaj i gotuj, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Do wrzącej marynaty zanurz przygotowane całe papryki. Gotuj na małym ogniu do miękkości (15-20 minut).
Wstępnie wysterylizowane słoiki szczelnie napełnij pieprzem, zalej wrzącą marynatą do góry słoików. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy