Szukasz dobrego przepisu na kompot jabłkowo-brzoskwiniowy? Skorzystaj z tego! Sam gotuję w ten sposób od wielu lat. Podoba mi się dokładnie ten stosunek owoców, ale możesz spróbować zmienić go według własnych upodobań. W przeciwnym razie wszystko jest niezwykle proste.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- brzoskwinie - 500 g
- cukier - 400 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 8 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i posiekaj.
Brzoskwinie dokładnie opłucz, przekrój na pół, obierz i posiekaj.
Umieść kawałki owoców w wysterylizowanych słoikach, wypełniając nie więcej niż jedną trzecią objętości.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 3 minuty.
Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy