Połączenie słodyczy gruszek i kwaskowatości pomarańczy w przepisie na ten dżem jest doskonale uzupełnione przyprawami, które nadają mu wyjątkowy smak. Spróbuj go ugotować i zaskocz swoich bliskich talentami kulinarnymi. Świetny dodatek do śniadania lub herbaty!
Składniki
- Gruszka - 1.5 kg
- pomarańczowy - 500 g
- brązowy cukier - 1.2 kg
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- Goździk (mielona) – 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń skórkę z jednej pomarańczy i wyciśnij sok z reszty.
Gruszkę obrać i pokroić, dodać trochę wody i dusić do miękkości.
Zmiel gruszkę blenderem i dodaj wszystkie pozostałe składniki.
Doprowadź sok do wrzenia i gotuj dżem na małym ogniu przez 40-50 minut.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy