słone świnie na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Solone świnki na zimę
strannik_fox, stock.adobe.com
0

Jeśli nadal uważasz, że świnie nie są najbardziej atrakcyjnymi grzybami-to duży błąd. Tworzą świetną słoną przekąskę. Wystarczy je odpowiednio przetworzyć, a wcześniej odpowiednio namoczyć. W przepisie powiem ci dokładnie, jak.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć świnie przez trzy dni, zmieniając wodę kilka razy dziennie.

Napełnij je czystą wodą, zagotuj, wrzuć do durszlaka i spłucz. I tak jeszcze dwa razy.

Niech świnie ostygną i włóż je do pojemnika do solenia warstwami, posypując solą i wszystkimi dodatkami.

Przykryj ostatnią warstwę grzybów kilkoma warstwami gazy lub bawełnianej szmatki.

Pozostaw świnię do soli pod prasą w chłodnym miejscu na 1,5-2 miesiące.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy