Jeśli nadal uważasz, że świnie nie są najbardziej atrakcyjnymi grzybami-to duży błąd. Tworzą świetną słoną przekąskę. Wystarczy je odpowiednio przetworzyć, a wcześniej odpowiednio namoczyć. W przepisie powiem ci dokładnie, jak.
Składniki
- Grzyby (świnki) – kg
- czosnek - 20 g
- koperek - 20 g
- liście porzeczki - 5 sztuk
- mięta - 5 liście
- liść laurowy - 5 sztuk
- liście wiśni - 5 kawałki
- liście truskawek - 2 kawałki
- liście jeżyny - 2 kawałki
- sól - 50 g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć świnie przez trzy dni, zmieniając wodę kilka razy dziennie.
Napełnij je czystą wodą, zagotuj, wrzuć do durszlaka i spłucz. I tak jeszcze dwa razy.
Niech świnie ostygną i włóż je do pojemnika do solenia warstwami, posypując solą i wszystkimi dodatkami.
Przykryj ostatnią warstwę grzybów kilkoma warstwami gazy lub bawełnianej szmatki.
Pozostaw świnię do soli pod prasą w chłodnym miejscu na 1,5-2 miesiące.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy