Bardzo prosty przepis na pyszne przygotowanie na zimę. Bez gotowania, sterylizacji i innych skomplikowanych procesów. Śliwka wiśniowa w syropie jest słodka i piękna. Aby nie pękła z wrzącej wody, radzę przebić każdą u podstawy.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- cukier - 600 g
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj śliwkę wiśniową i włóż do wysterylizowanych słoików.
Zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 20 minut.
Delikatnie spuść wodę, trzymając śliwkę wiśniową pokrywką.
Osobno w rondlu zagotuj wodę z cukrem.
Wlej syrop do słoików ze śliwką wiśniową i natychmiast zamknij pokrywki.
Odwróć słoiki do góry nogami i owiń je ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy