Ze wszystkich dżemów, które próbowałem, brzoskwinia jest jednym z najgrubszych i najbardziej aromatycznych. W owocach jest dużo pektyny, więc obrabiany przedmiot jest doskonale żelowany bez żadnych dodatków. Bardzo smaczne z herbatą i twarogiem!
Składniki
- brzoskwinie - 2 kg
- cukier - 1.5 kg
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wybierz dojrzałe brzoskwinie, opłucz je, obierz i usuń pestki.
Drobno posiekaj miąższ lub zmiel go za pomocą robota kuchennego. Ale nie zaleca się ubijania go blenderem, aż będzie gładki.
Wymieszaj brzoskwinie z cukrem i pozostaw na godzinę.
Umieść półfabrykat na kuchence i gotuj przez 20 do 60 minut, w zależności od tego, jak gęsty chcesz dżem. Ciągle mieszaj brzoskwinie.
Na koniec dodaj sok z cytryny, ponownie wymieszaj dżem i zwiń w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy