Konfitura z melona

1 godz. 30 min.
4 porcje
Konfitura z melona
miss.lemon, stock.adobe.com
0

Grube konfitury to po prostu dar niebios dla miłośników dżemów i dżemów. Są dobre jako samodzielny deser, jako warstwa do ciast oraz jako nadzienie do ciast i babeczek. Proponuję dziś przygotować tak oryginalną konfiturę z melona.

Składniki

  • Melon (miazga) – 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj miąższ melona, przykryj cukrem i pozostaw na noc.

Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 7 minut i odstawić ponownie do następnego dnia.

Gotuj konfiturę przez kolejne 10 minut i ponownie pozostaw na jeden dzień.

Gotuj przez ostatnie 15 minut, dodaj kwas cytrynowy i zwiń konfiturę do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy