półfabrykaty na zimę
14.02.2023
tkemali z niebieskiej śliwki wiśniowej na zimę
2 godz. 0 min.
4 porcje
Cudowny gruziński tkemali uzyskuje się z absolutnie każdej odmiany śliwki wiśniowej. W tym z niebieskiego. Dziś chcę podzielić się z wami własnym przepisem rodzinnym, który nigdy nie zawiódł. Radzę zwinąć sos w małych porcjach.
Składniki
- śliwka wiśniowa (Niebieski) – 1 kg
- papryka - 1 rzecz
- czosnek - 3 głowice
- Chili - 1 rzecz
- mięta - 3-4 gałązki
- pietruszka - 3-4 gałązki
- sól - 1 art.
- cukier - 3 art.
- przyprawy i przyprawy - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij śliwkę wiśniową wodą, gotuj przez 5-7 minut i wrzuć do durszlaka.
Przetrzyj go przez sito ze skórki i pestek.
Przepuść oba rodzaje papryki, czosnku i ziół przez maszynkę do mięsa.
Wymieszaj wszystkie składniki, gotuj tkemali przez około 20 minut i dopraw do smaku.
Zagotuj tkemali do pożądanej konsystencji i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy