tkemali z niebieskiej śliwki wiśniowej na zimę

2 godz. 0 min.
4 porcje
Tkemali z niebieskiej śliwki wiśniowej na zimę
Real Moment, stock.adobe.com
0

Cudowny gruziński tkemali uzyskuje się z absolutnie każdej odmiany śliwki wiśniowej. W tym z niebieskiego. Dziś chcę podzielić się z wami własnym przepisem rodzinnym, który nigdy nie zawiódł. Radzę zwinąć sos w małych porcjach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij śliwkę wiśniową wodą, gotuj przez 5-7 minut i wrzuć do durszlaka.

Przetrzyj go przez sito ze skórki i pestek.

Przepuść oba rodzaje papryki, czosnku i ziół przez maszynkę do mięsa.

Wymieszaj wszystkie składniki, gotuj tkemali przez około 20 minut i dopraw do smaku.

Zagotuj tkemali do pożądanej konsystencji i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy