Jeśli uważasz, że zupa grochowa jest czymś bardzo prostym i przyziemnym, powinieneś wypróbować ten przepis. Nawet takie zwykłe domowe danie można zamienić w prawdziwą ucztę dla smakoszy, jeśli trochę poeksperymentujesz.
Składniki
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- groszek (zmiażdżony) – 200 g
- śmietana (tłuste) – 100 ml
- ser śmietankowy - 150 g
- czosnek - 2 ząbki
- por - 1 rzecz
- masło - 20 g
- marchew - 2 kawałki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0.5 CZ. l.
- ostra czerwona papryka - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj filet z kurczaka przez 40 minut na małym ogniu. Odcedź bulion i odłóż kurczaka na bok do podania lub innego dania.
Do gotującego się bulionu dodaj umyty, pokruszony groszek i gotuj do miękkości.
Zmiel czosnek, marchewkę i Por i usmaż na maśle.
Wyślij do zupy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Zmiel masę blenderem, aż będzie gładka.
Wlej ciepłą śmietanę, dodaj ser śmietankowy i przyprawy i umieść wszystko na kuchence.
Gotuj zupę, mieszając, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby ponownie ubij blenderem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy