W sezonie grzybowym wszystko jest w porządku, z wyjątkiem odwiecznego pytania i co jeszcze ugotować z grzybów. Jeśli nie chcesz po prostu zamrażać i suszyć ich na zimę, proponuję marynować kilka słoików. Na przykład takie pyszne chrupiące świnie.
Składniki
- Grzyby (świnki) – 2 kg
- czosnek - 1 Głowa
- woda - 1 l
- cukier - 1 art.
- ocet - 3 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- Goździk - 5 pąki
- liść laurowy - 5 sztuk
- kolendra - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć świnie przez co najmniej 10 godzin, okresowo zmieniając wodę.
Następnie napełnij je czystą wodą i gotuj przez 15 minut, a następnie spłucz.
Powtórz poprzedni etap jeszcze 2 razy.
Włóż czosnek do sterylnych słoików.
Zagotuj litr wody ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Włóż wieprzowinę do marynaty, gotuj przez kolejne 15 minut i rozłóż na czosnku.
Zwiń słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy