Zielone pomidory w czystej postaci to amatorska uczta. Są szorstkie i dość mdłe. Ale dzięki temu stały się doskonałą podstawą do nadziewania. Jeśli ściśle przestrzegasz przepisu, żaden pomidor się nie rozpadnie!
Składniki
- zielone pomidory - 800 g
- czosnek - 6 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- pietruszka - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- liść laurowy - 2 kawałki
- kolendra - 1 łyżeczka
- czarny pieprz (groszek) – 1 CZ. l.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
- cukier - 3 art.
- ocet (9%) – 100 ml
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel wszystkie zioła, czosnek, chili i dodaj tam chmiel-suneli.
Rozłóż liść laurowy, kolendrę i czarny pieprz na dnie słoików. Możesz dodać kilka całych liści zieleni dla piękna.
Umyj zielone pomidory i wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, ale nie przecinaj ich do końca.
Umieść nadzienie ziołowe z czosnkiem w każdym pomidorze, a następnie włóż je do słoików.
Zalej warzywa wrzącą wodą, odstaw na 10 minut i odcedź.
Dodaj trochę więcej do tej wody, aby uzyskać około 1 litra.
Zagotuj marynatę, wlej do niej ocet, wymieszaj i zalej pomidory.
Włóż słoiki do garnka z wodą i sterylizuj przez 10 minut, a następnie zwiń.