wiśnia we własnym soku na zimę

2 godz. 0 min.
2 porcje
Wiśnie we własnym soku na zimę
Vitte Yevhen, stock.adobe.com
0

Wiśnia w puszkach we własnym soku przyda się w zimie. Dodaję go do ciast maślanych i innych wypieków, formuję pierogi z nadzieniem wiśniowym, a nawet używam do robienia aromatycznych kompotów. Podzielę się z Tobą tym prostym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj wiśnie, usuń łodygi, spłucz.

Dodaj cukier i cynamon.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki wiśniami, przykryj pokrywkami i pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 1-2 godziny, aby jagody wypuściły sok.

Umieść słoiki z wiśniami w dużym garnku i sterylizuj w łaźni wodnej przez 20 minut (woda w garnku powinna sięgać do "wieszaków" słoików), a następnie zwiń.

Schłodzić słoiki wiśni we własnym soku do góry nogami i wysłać do chłodnego, ciemnego miejsca w celu długotrwałego przechowywania.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy