
Wiśnia w puszkach we własnym soku przyda się w zimie. Dodaję go do ciast maślanych i innych wypieków, formuję pierogi z nadzieniem wiśniowym, a nawet używam do robienia aromatycznych kompotów. Podzielę się z Tobą tym prostym przepisem.
Składniki
- wiśnia - 1 kg
- cukier - 1 szkło
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj wiśnie, usuń łodygi, spłucz.
Dodaj cukier i cynamon.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki wiśniami, przykryj pokrywkami i pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 1-2 godziny, aby jagody wypuściły sok.
Umieść słoiki z wiśniami w dużym garnku i sterylizuj w łaźni wodnej przez 20 minut (woda w garnku powinna sięgać do "wieszaków" słoików), a następnie zwiń.
Schłodzić słoiki wiśni we własnym soku do góry nogami i wysłać do chłodnego, ciemnego miejsca w celu długotrwałego przechowywania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy