W razie potrzeby możesz przygotować wszystko na zimę. Nawet arbuzy. Co więcej, istnieje wiele różnych sposobów, aby to zrobić, a dziś podzielę się z wami jednym z najprostszych. Będzie potrzebował kwasu cytrynowego-tradycyjnego dodatku do zimowych zbiorów.
Składniki
- arbuz - 1.5-2 kg
- cukier - 50 g
- woda - 800 ml
- sól - 45 g
- kwas cytrynowy - 1.5 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 2 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój arbuza w plasterki, możesz bezpośrednio ze skórką.
Włóż do sterylnych słoików.
Zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Odcedź tę wodę do rondla i zagotuj. Dodaj do niego sól, cukier i kwas cytrynowy.
Włóż przyprawy do słoików i zalej arbuzy marynatą. Zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy