Kawior warzywny jest dobry ze względu na swoją różnorodność przy maksymalnej łatwości przygotowania. Technologia pozostaje taka sama, ale możesz eksperymentować ze składnikami według własnego gustu. Złap niesamowitą przekąskę z papryki i bakłażana na zimę!
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- papryka - 1 kg
- cebula - 500 g
- marchew - 500 g
- Pasta pomidorowa - 2-3 art.
- sól - 1 art.
- cukier - 1-2 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 70 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Nakłuj bakłażana widelcem i piecz je z papryką w piekarniku przez około 20-30 minut, aż ugotują się w 200 stopniach.
Włóż je do torby, pozwól im trochę ostygnąć, a następnie zdejmij skórkę.
Przełóż przez maszynę do mięsa.
Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki i smaż przez 10 minut na oleju.
Dodaj pomidora i smaż przez kolejne 5 minut.
Dodaj warzywa, cukier i sól, gotuj wszystko razem przez 15-20 minut i wlej ocet.
Zwiń kawior w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy