Zamierzasz ugotować obiad? Ugotuj przepyszną zupę z groszkiem i wędzoną wieprzowiną. Gotowy bulion uprości proces, ale jeśli go nie ma, możesz go natychmiast ugotować z mięsem lub zwykłą wodą. W każdym razie danie okaże się gęste i smaczne!
Składniki
- wieprzowina (wędzone) – 300 g
- groszek (kłuty) – 1 szkło
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Groszek opłucz i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.
Ponownie opłucz groszek i przenieś do dużego rondla.
Dodaj pachnącą i czarną paprykę, wlej bulion i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Pokrój wędzoną wieprzowinę, obrane ziemniaki, cebulę i marchewkę.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj wieprzowinę i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut. Mięso powinno się lekko zrumienić.
Wlej ziemniaki i smaż na patelnię z groszkiem. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Sól i wyłącz ogrzewanie. Zaparz zupę pod przykryciem przez 20 minut.