Soczewica z dynią to jedna z najbardziej harmonijnych kombinacji w zupach, owsiankach i puree. Proponuję sprawdzić to w praktyce! Każda soczewica jest odpowiednia – różnią się tylko czasem gotowania, więc spójrz na zalecenia producenta.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój marchewki i cebulę w drobną kostkę. Pokrój dynię na większe kawałki.
Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, dodaj marchewkę i wymieszaj. Po 5 minutach dodaj dynię i kontynuuj smażenie warzyw przez kolejne 5-7 minut.
Zalej pomidora wrzącą wodą, zdejmij skórkę i posiekaj w blenderze lub na tarce. Dodaj tam zmiażdżony czosnek.
Jeśli używasz zielonej soczewicy, takiej jak moja, najpierw ugotuj ją do połowy. Opłucz czerwony i natychmiast dodaj do warzyw.
Wlej około 1 L wody, zagotuj zupę i gotuj na średnim ogniu, aż soczewica będzie prawie gotowa.
Następnie dodaj pomidora z czosnkiem, solą i pieprzem, wyłącz kuchenkę i pozwól zupie trochę zaparzyć.