Nie jest tajemnicą, że do każdego dania należy używać określonych części mięsa. Na przykład do zupy wskazane jest kupowanie żeberek, a najbardziej soczysty kebab uzyskuje się z szynki wieprzowej. Nie będzie zbędne przypominanie, że ważne jest również, aby wziąć pod uwagę świeżość produktu.
Składniki
- szynka wieprzowa - 1 kg
- cebula - 3 kawałki
- ocet jabłkowy - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- proszek musztardowy - 1 łyżeczka
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 3 kawałki
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
- woda mineralna (silnie gazowana) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Szynkę wieprzową pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski i zalać zimną wodą mineralną na pół godziny.
Odcedź, lekko wyciśnij mięso.
Obierz cebulę i pokrój w grube pierścienie.
W misce z mięsem dodaj cebulę, musztardę w proszku, olej, ocet, przyprawy, sól i cukier. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
Wyjmij mięso z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Połóż mięso i cebulę na szaszłykach.
Smaż na grillu przez 20 minut, często obracając.