Unikasz tłustych potraw lub jesteś na diecie? W takim razie przepis na gulasz warzywny z cukinią i kukurydzą. Lekkie, obfite i bardzo proste danie doskonale zaspokaja głód i nie przeciąża żołądka. Możesz gotować na patelni lub w kotle z grubym dnem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię, marchewkę, obraną paprykę i cebulę.
U podstawy pomidorów wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, sparz wrzącą wodą, usuń skórkę i pokrój.
Wrzuć kukurydzę do durszlaka i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Cebulę i marchewkę smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj cukinię, kukurydzę, paprykę i liście laurowe. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj zirę, pomidory i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Sól, pieprz, wyłącz ogień i pozostaw naczynie pod przykryciem na 10 minut.
Gulasz podawaj na gorąco, posypując posiekanym koperkiem.