dania główne 27.01.2022

pstrąg z marchewką w piekarniku

45 min
4 porcje
Pstrąg z marchewką w piekarniku
Yaruniv-Studio, stock.adobe.com
0

Ryba z marchewką to klasyczne połączenie na naszych szerokościach geograficznych. Proponuję trochę poeksperymentować na ten temat i na przykład upiec całego pstrąga na poduszce z marchwi. Oprócz podstawowych składników będziesz potrzebować obieraczki do warzyw lub koreańskiej tarki do marchwi, aby pokroić warzywa w ładne cienkie wstążki.

Składniki

  • pstrąg - 2 kawałki
  • sok z cytryny - 2 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sos sojowy - 2 art.
  • przyprawy i przyprawy - 2 łyżeczka
  • marchew - 3-4 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść pstrąga, wykonaj równoległe nacięcia po bokach i skrop sokiem z cytryny.

Natrzyj rybę sosem sojowym z przyprawami i pozostaw do wyschnięcia.

Pokrój marchewki w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw i dopraw łyżką oleju. Połóż na peragment.

Połóż pstrąga na poduszce z marchwi i skrop pozostałym olejem.

Piecz rybę w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy