Ryba z marchewką to klasyczne połączenie na naszych szerokościach geograficznych. Proponuję trochę poeksperymentować na ten temat i na przykład upiec całego pstrąga na poduszce z marchwi. Oprócz podstawowych składników będziesz potrzebować obieraczki do warzyw lub koreańskiej tarki do marchwi, aby pokroić warzywa w ładne cienkie wstążki.
Składniki
- pstrąg - 2 kawałki
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 2 łyżeczka
- marchew - 3-4 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść pstrąga, wykonaj równoległe nacięcia po bokach i skrop sokiem z cytryny.
Natrzyj rybę sosem sojowym z przyprawami i pozostaw do wyschnięcia.
Pokrój marchewki w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw i dopraw łyżką oleju. Połóż na peragment.
Połóż pstrąga na poduszce z marchwi i skrop pozostałym olejem.
Piecz rybę w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy