Istnieje wiele różnych sposobów gotowania żeberek wieprzowych z grilla. Na przykład możesz po prostu upiec je w piekarniku. Bardzo wygodne, smaczne i minimum tłuszczu. Dobra opcja, jeśli nie lubisz zbyt wielu smażonych potraw.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 800 g
- mus jabłkowy - 80 g
- ketchup - 80 g
- brązowy cukier - 3 art.
- sos sojowy - 3 art.
- cytryna - 0.5 kawałki
- papryka - 1 łyżeczka
- cynamon - 0.5 CZ. l.
- czosnek (proszek) – 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj sok z cytryny i wszystkie inne składniki oprócz żeberek.
Marynuj żeberka w tym sosie przez godzinę w lodówce.
Włóż je do naczynia do pieczenia, przykryj folią i wyślij na godzinę do piekarnika w temperaturze 200-220 stopni.
Zdejmij folię i posmaruj żeberka pozostałym sosem.
Wyślij je do piekarnika na kolejne 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy