dania główne 22.01.2022

bigos z wieprzowiną

50 min
8 porcji
Bigos z wieprzowiną
Patryk Michalski, stock.adobe.com
0

Chcesz spróbować popularnego polskiego Dania? Przygotuj przepyszny bigos z wieprzowiną! Istnieje wiele przepisów na to wspaniałe danie, ale łączy je jedna rzecz - kapusta i brak dodatkowych tłuszczów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na średnie kawałki.

Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki. Obierz cebulę i pokrój w grube półpierścienie.

Rozgrzej suchą patelnię i smaż mięso przez 5-7 minut.

Dodaj sól, cebulę i przykryj przez 3 minuty.

Zdejmij pokrywkę, dodaj liść laurowy, zmiażdżony groszek ziela angielskiego i smaż przez kolejne 7 minut.

Dodaj marchewki, oba rodzaje kapusty i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut.

Przed wyłączeniem doprowadź sól i pieprz. Podawaj gotowy bigos w głębokiej misce, przyozdobiony świeżą natką pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy