Chcesz spróbować popularnego polskiego Dania? Przygotuj przepyszny bigos z wieprzowiną! Istnieje wiele przepisów na to wspaniałe danie, ale łączy je jedna rzecz - kapusta i brak dodatkowych tłuszczów.
Składniki
- kapusta (Biała) – 700 g
- kapusta kiszona - 300 g
- wieprzowina (osheek) – 400 g
- cebula - 2 kawałki
- marchew (duży) – 1 rzecz
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- pietruszka (do dekoracji) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na średnie kawałki.
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki. Obierz cebulę i pokrój w grube półpierścienie.
Rozgrzej suchą patelnię i smaż mięso przez 5-7 minut.
Dodaj sól, cebulę i przykryj przez 3 minuty.
Zdejmij pokrywkę, dodaj liść laurowy, zmiażdżony groszek ziela angielskiego i smaż przez kolejne 7 minut.
Dodaj marchewki, oba rodzaje kapusty i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut.
Przed wyłączeniem doprowadź sól i pieprz. Podawaj gotowy bigos w głębokiej misce, przyozdobiony świeżą natką pietruszki.