dania główne 21.07.2023

szaszłyki wieprzowe na grillu

35 min
8 porcji
Szaszłyki wieprzowe na grillu
irrez, stock.adobe.com
0

Latem na stole często można zobaczyć szaszłyki. Niektórzy przygotowują go przy użyciu sprawdzonych metod, inni nieustannie eksperymentują. Jeśli nadal szukasz, spróbuj ugotować szaszłyki wieprzowe na grillu, tak jak ja.

Składniki

  • wieprzowina (osheek) – 2 kg
  • cebula - 3 kawałki
  • czosnek - 4 ząbki
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet winny - 4 art.
  • kardamon (mielony) – 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • sól - 1 art.
  • woda mineralna (silnie gazowana) – 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i włóż do miski.

Obierz cebulę i czosnek, posiekaj w blenderze.

W misce z mięsem dodaj posiekaną cebulę i czosnek, przyprawy, sól, ocet, olej i wodę mineralną.

Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.

Oczyść mięso z resztek marynaty i umieść na szaszłykach. Smaż na grillu przez 20-25 minut, często obracając. Podczas smażenia zalecam smarowanie szaszłyków resztkami marynaty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy