Latem na stole często można zobaczyć szaszłyki. Niektórzy przygotowują go przy użyciu sprawdzonych metod, inni nieustannie eksperymentują. Jeśli nadal szukasz, spróbuj ugotować szaszłyki wieprzowe na grillu, tak jak ja.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 2 kg
- cebula - 3 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet winny - 4 art.
- kardamon (mielony) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- liść laurowy - 3 kawałki
- sól - 1 art.
- woda mineralna (silnie gazowana) – 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i włóż do miski.
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj w blenderze.
W misce z mięsem dodaj posiekaną cebulę i czosnek, przyprawy, sól, ocet, olej i wodę mineralną.
Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
Oczyść mięso z resztek marynaty i umieść na szaszłykach. Smaż na grillu przez 20-25 minut, często obracając. Podczas smażenia zalecam smarowanie szaszłyków resztkami marynaty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy