Risotto z krewetkami, kremowym smakiem i zapachem aromatycznych przypraw, idealne jako danie główne na świątecznym stole. Można go również przygotować w typowy dzień i sprawić, by zwykły lunch lub kolacja były wyjątkowe.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zacznij od zrobienia bulionu. Aby to zrobić, oddziel muszle od krewetek i smaż je na Czerwono. Następnie wlej 1,5 litra wody i gotuj, aż się zagotuje. Gdy bulion się zagotuje, odcedź go i pozostaw do zrobienia risotto.
Na patelni smażyć drobno posiekany czosnek, wrzucić do niego krewetki i smażyć z każdej strony przez 2 minuty. Rozłóż na talerzu, użyjemy ich na samym końcu.
Obierz cebulę, drobno posiekaj. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj ryż i dobrze wymieszaj z cebulą. Dodaj wino i paruj ciągle mieszając. Gdy wino wyparuje, dodaj bulion i ugotuj ryż. Gotuj risotto przez około 20 minut, aż ryż będzie w pełni ugotowany.
Gdy tylko cały płyn wyparuje, dodaj sól i przyprawy do smaku, nie zapomnij o szafranie. Dobrze wymieszaj, dodaj krewetki i zamknij pokrywkę. Zdejmij z ognia i odstaw pod pokrywką na 5 minut.
Podczas serwowania posyp risotto świeżo posiekaną bazylią i startym parmezanem. Jeśli nie masz parmezanu, możesz użyć dowolnego twardego sera.