zapiekanka z makaronem i mieloną wołowiną w powolnej kuchence
Zdziwisz się, jak łatwo jest przygotować to danie za pomocą powolnej kuchenki. Nie musisz używać dodatkowych naczyń i przesuwać półfabrykatów z miski urządzenia. Uważnie obserwuj sekwencję, a otrzymasz przepyszną zapiekankę.
Składniki
- makaron - 200 g
- mielona wołowina - 150 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- papryka - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- ser (solidny) – 50 g
- mleko - 3 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i paprykę, posiekaj.
Zetrzyj twardy ser.
Aktywuj tryb "smażenie" i smaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj paprykę i gotuj przez kolejne 4-5 minut.
Dodaj mięso mielone, mielony czarny pieprz, sól i smaż przez 10 minut, dokładnie ugniatając wszystkie grudki szpatułką.
Dodaj makaron, wrzącą wodę i zamknij pokrywkę. Aktywuj tryb "Gotowanie"na 15 minut.
W osobnym pojemniku połącz jajka, mleko, mielony pieprz i sól.
Wlać nadzienie do wolnowaru, równomiernie posypać serem i ponownie zamknąć pokrywkę. Gotuj przez 35-40 minut w programie "Pieczenie".