Aby kotlety były miękkie, zdecydowanie je marynuję. Możesz użyć różnych przypraw i sosów, które harmonijnie uzupełniają smak mięsa. Dobrym rozwiązaniem jest sos sojowy z czosnkiem. Jeśli czas na to pozwala, pozostaw wieprzowinę w marynacie na 2-3 godziny.
Składniki
- schab - 500 g
- pomidory - 2 kawałki
- ser (solidny) – 200 g
- czosnek - 1 ząbek
- sos sojowy - 3 art.
- majonez - 100 g
- masło - 40 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schab opłucz, osusz i pokrój w grube talerze.
Zawiń każdy kawałek w celofanową torbę i dobrze ubij z obu stron, solą i pieprzem.
Połącz sos sojowy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Posmaruj kotlety powstałą marynatą i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Zetrzyj ser, pokrój pomidory w grube koła.
Smaż pomidory na maśle przez 30 sekund z każdej strony. Powinny się lekko zrumienić i zachować swój kształt.
Kotlety ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia, posmarować majonezem.
Na wierzch ułożyć smażone pomidory, posypać startym serem i przykryć folią.
Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie ostrożnie zdejmij folię i zrumień kotlety jeszcze przez kilka minut.