W połączeniu z ostrymi przyprawami mięso staje się znacznie smaczniejsze. Taki dodatek pozwala ujawnić niespotykany wcześniej smak produktu. Nie wierzysz? Spróbuj ugotować pikantny stek cielęcy. Jestem pewien, że spodoba ci się ten przepis.
Składniki
- Cielęcina (stek) – 300 g
- sos chili - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ostra czerwona papryka (płatki) – 0,5 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- sól morska (duży) – do smaku
- Zieleń - kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz stek cielęcy i osusz ręcznikiem papierowym.
Posmaruj sosem chili i pozostaw na 10 minut do marynowania w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż stek i smaż na dużym ogniu przez 3 minuty z każdej strony.
Wyłącz ciepło, posyp cielęcinę solą, płatkami czerwonej papryki i mieszanką groszku. Przykryj przez 7 minut.
Ułóż stek na ciepłym talerzu i udekoruj ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy