Jest kilka sztuczek, które pomogą Ci zrobić idealne tłuczone ziemniaki. Pokrój ziemniaki na niezbyt małe kawałki. Pamiętaj, aby podgrzać mleko, w przeciwnym razie kolor zmieni kolor na szary. Cóż, a co najważniejsze - zawsze gotuj z miłością!
Składniki
- ziemniaki - 500 g
- Ser Cheddar - 100 g
- boczek - 100 g
- masło - 50 g
- mleko - 100 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj twardy ser.
Obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i opłucz.
Wlej ziemniaki do miski multicookera, dodaj sól, wodę i aktywuj tryb "Gotowanie"na 30 minut.
Odcedź, przenieś ziemniaki do żelaznej miski i zetrzyj tłuczkiem.
Dodaj ciepłe mleko, masło, jajko i starty ser. Dobrze wymieszaj puree, aż będzie gładkie.
Pokrój boczek na małe kawałki.
Włącz tryb "smażenia" i lekko zrumień boczek.
Ułóż puree na talerzach i posyp smażonym boczkiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy