Często eksperymentuję z pieczonymi skrzydłami, próbując różnych marynat, przypraw i metod gotowania. Najsmaczniejsze i najpiękniejsze opcje uzyskuje się z miodem. Najjaśniejszy smak będzie, jeśli marynujesz skrzydła przez co najmniej 1 godzinę.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 500 g
- miód - 1 art.
- ketchup - 1 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- papryka - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, osusz i pokrój na stawy.
Dodaj sól, perukę, mielony pieprz, miód i keczup.
Dobrze wymieszaj masę rękami, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Posmaruj blachę do pieczenia olejem i ułóż skrzydełka tak, aby między nimi była wolna przestrzeń.
Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy