Najdelikatniejsze i najbardziej przewiewne zapiekanki z twarogu uzyskuje się na ubitych białkach jaj. I można je również gotować na różne sposoby. Na przykład ze skrobią i bez mąki. Podawaj z ulubionym syropem lub po prostu ze świeżymi owocami.
Składniki
- twaróg - 400 g
- cukier - 5 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- skrobia - 2 art.
- śmietana - 3 art.
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij białka solą w puszystą pianę.
Ubij twarożek ze śmietaną, cukrem i żółtkami blenderem, aż będzie gładki.
Dodaj skrobię do twarogu i dokładnie przerwij wszystko.
Delikatnie wymieszaj białka szpatułką i włóż masę do formy.
Piecz zapiekankę w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy