Chcesz upiec pyszne żeberka? Aby to zrobić, nie musisz iść do natury i bawić się ogniskiem. Ugotuj je w piekarniku. Jako marynatę radzę spróbować mieszanki miodu, Curry, soku z cytryny i oleju. Wszystko szczegółowo w przepisie.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- Curry - 1 art.
- miód (płynny) – 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- Olej roślinny - 30 ml
- sól morska - 1 łyżeczka
- cytryna (do podania) – pół
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka, osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij folie i nadmiar tłuszczu.
Wymieszaj miód z sokiem z cytryny, olejem, solą i curry.
Posmaruj żeberka ze wszystkich stron powstałym sosem i pozostaw na pół godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Ułóż żeberka na ruszcie i piecz przez 1 godzinę w trybie grillowania w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podawaj pieczone żeberka z plasterkami cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy