dania główne 21.07.2023

szaszłyki jagnięce z octem i cebulą

35 min
6 porcji
Szaszłyki jagnięce z octem i cebulą
New Africa, stock.adobe.com
0

Przygotowałeś się do grillowania kebabów, ale nadal nie zdecydowałeś się na przepis? Radzę wybrać kebab jagnięcy z octem i cebulą. Mięso gwarantuje miękkość i soczystość, a dodatki pomogą pozbyć się określonego zapachu.

Składniki

  • Baranina - 1,5 kg
  • cebula - 3 kawałki
  • ocet - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
  • woda mineralna (silnie gazowana) – 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jagnięcinę na małe kawałki, włóż do miski i zalej wodą mineralną na pół godziny.

Odcedź, lekko wyciśnij mięso.

Obierz cebulę i posiekaj w blenderze.

Dodaj posiekaną cebulę, ocet, mielony pieprz i sól do miski z mięsem. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 10-12 godzin.

Wyjmij miskę mięsa z lodówki i pozostaw do podgrzania w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godziny.

Oczyść mięso z resztek marynaty i nałóż na szaszłyki, dodając krążki cebuli.

Smaż na grillu przez 20-25 minut, często obracając.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy