dania główne 22.02.2022

omlet z karczochami w piekarniku

45 min
4 porcje
Omlet z karczochami w piekarniku
Marco Mayer, stock.adobe.com
0

Karczochy są przygotowywane w różnych krajach, ale przede wszystkim we Włoszech. Są duszone, smażone, gotowane, pieczone i marynowane. Jeśli wcześniej nie gotowałeś rośliny, proponuję zacząć od najprostszych przepisów. Na przykład dodaj karczochy do omletu.

Składniki

  • jaja kurze - 5 sztuk
  • karczochy - 3 kawałki
  • mleko (ciepły) – 100 ml
  • sok z cytryny - 1 art.
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • masło - 10 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda (Hot) – 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Karczochy obrać, pokroić i włożyć do wody z sokiem z cytryny.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj karczochy i lekko podsmaż.

Dodaj gorącą wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż wyparuje.

Lekko ubij jajka z mlekiem, solą i mielonym pieprzem.

Dodaj karczochy i wymieszaj.

Posmaruj formę masłem, wlej przygotowaną masę i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy