Karczochy są przygotowywane w różnych krajach, ale przede wszystkim we Włoszech. Są duszone, smażone, gotowane, pieczone i marynowane. Jeśli wcześniej nie gotowałeś rośliny, proponuję zacząć od najprostszych przepisów. Na przykład dodaj karczochy do omletu.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- karczochy - 3 kawałki
- mleko (ciepły) – 100 ml
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- masło - 10 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (Hot) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Karczochy obrać, pokroić i włożyć do wody z sokiem z cytryny.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj karczochy i lekko podsmaż.
Dodaj gorącą wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż wyparuje.
Lekko ubij jajka z mlekiem, solą i mielonym pieprzem.
Dodaj karczochy i wymieszaj.
Posmaruj formę masłem, wlej przygotowaną masę i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy