W każdym domu duszona kapusta jest przygotowywana inaczej. Oczywiście dla wegetarian jest świetny przepis. Kapusta jest gotowana na oleju roślinnym, bez mięsa i kiełbas. Wszystko okazuje się bardzo smaczne i łatwe!
Składniki
- kapusta (Biała) – 500 g
- kapusta kiszona - 300 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- sos pomidorowy - 3 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- woda (hot) – 150 ml
- pietruszka (do dekoracji) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Zetrzyj marchewki, posiekaj kapustę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj oba rodzaje kapusty i gotuj, mieszając, przez kolejne 10 minut.
Osobno wymieszaj gorącą wodę, sos pomidorowy i sól.
Wlać powstałą mieszaninę do patelni z warzywami, wymieszać i dusić pod pokrywką przez 10 minut.
Wyciśnij czosnek przez prasę i pieprz. Gotuj gotowe danie przez 20 minut pod pokrywką.
Podczas serwowania dodaj świeżą natkę pietruszki do talerza.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy